10 lipca 2014

PRZEDSZKOLE W SZTOKHOLMIE

Dzieci przyjmują, że świat przerasta ich skalą. Korzystają z "dorosłych" toalet, wspinają się po wysokich  stopniach, siadają przy zbyt wysokim stole do obiadu. To dla nich normalne, ale nie znaczy, że to lubią. Dobrze zaprojektowane przedszkole, to miejsce, gdzie zmienia się skalę otoczenia, niczym Alicja w Krainie Czarów po zjedzeniu ciasteczka. I nie chodzi tu tylko o mniejsze stoliki i krzesełka...

W 2013 w Stockholmie powstało przedszkole autorstwa projektantów z pracowni Rotstein Arkitekter. Architekci starali się połączyć dwie skale budynku, tradycyjną "dorosłą" i dziecięcą. W przedszkolu wprowadzili ciekawe zabiegi, aby dostosować całą przestrzeń do rozmiarów małego dziecka.    








Przedszkole znajduje się na parterze bloku mieszkalnego. Jego wewnętrzna przestrzeń to budynek w budynku, który ma swoje dziedzińce, pasaże, wykusze, tarasy, a poszczególne sale sprawiają wrażenie obiektów usytuowanych w przestrzeni.  Każdy z nich ma kilka okien, z których widać inne sale. Przedszkolna kraina jest bardzo kolorowa i jasna. 





Dostosowując obiekt do potrzeb dzieci architekci pomyśleli nie tylko o wymaganych w przepisach niskich poręczach przy schodach, ale też o dodatkowych stopniach dla dzieci, specjalnych "małych" drzwiach i podwyższeniach przy oknach, aby maluchy mogły wygodnie przez nie wyjrzeć, bez wspinania się na palce. 

foto via: dezeen

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...