18 marca 2014

PRZEDSZKOLE LOOP W CHINACH


Biuro SAKO Architectes użylło w projekcie przedszkola w Chinach (Tianjin) wszystkich kolorów tęczy. Przypominająca strukturą ser, bryła budynku kojarzy mi się bardziej z jakimś bajkowym tworem niż rzeczywistym, opartym na solidnych fundamentach obiektem architektonicznym.





Okna, bryła przedszkola, wewnętrzne patio, świetliki mają zaokrąglone kształty. Imponuje skala budynku. Obserwowany bez kontekstu mógłby wydawać się mały. Dopiero sylwetki dzieci zdradzają jego rzeczywiste, ogromne wymiary. Przedszkole ma trzy kondygnacje. Na pierwszej rozpościera się zewnętrzne patio. Pod nim znajduje się wewnętrzny hall, poprzecinany licznymi świetlikami, kolorowymi słupami, z wydzielonymi barwnymi płaszczyznami do zabawy, które wznoszą się lub opadają poniżej głównego poziomu hallu.






Duża skala budynku została wykorzystana, by stworzyć dzieciom wspaniałą i bardzo różnorodną przestrzeń do zabawy i nauki.  



Inspirują widoki z okien, pobawić można się nawet na dachu... Mimo, że estetyka bryły budynku zupełnie do mnie nie przemawia, uważam przedszkole Loop w Tianjin za ciekawy przykład  dobrej architektury dla dzieci.
Via: dezeen

1 komentarz:

  1. I wanted to thank you for this excellent read!!
    I definitely enjoyed every bit of it. I've got you saved as a favorite to check
    out new stuff you post…

    my webpage :: cheap cpanel hosting

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...